Församlingens äldsta medlem

Söndagen den 3 november firade församlingens äldsta medlem sin nittionionde födelsedag.

Nittionionde födelsedag

Inge Maurin växte upp i närheten av staden Roskilde på Själland i Danmark. Efter andra världskriget träffade Inge sin blivande äkta make Josef Maurin från Riga i Lettland.
Josef kom som flykting undan krigets fasor i Baltikum till Danmark. De träffades, gifte sig, och bodde i Köpenhamn innan flytten till Sverige som skulle bli deras nya hemland. Fyra barn, tre pojkar och en flicka kom till världen och alla fyra bor i dag i närheten av Inge, så hon har alla sina kära runt sig.

Innan flytten gick till Kronoberg och Tingsryd i 1958 var Eskilstuna deras hemvist. Där var Inge och Josef aktiva i katolska församlingen, och när de kom till Tingsryd var det Sankt Mikaels Församling i Växjö som blev deras nya hemförsamling. Tingsryd har inget katolsk kapell, så många gånger firades mässan i deras hem.

Josef arbetade som lärare och Inge på biblioteket. Litteratur och språk är ämnen som Inge är intresserad av, hon har läst både tyska och latin. Fortfarande följer Inge med i vad som händer både i världen och lokalt. Smålandsposten läses dagligen och hon följer också nyheterna på TV dagligen.

När jag kom till församlingen för ungefär 28 år sedan var Inge och Josef alltid i mässan på söndagar, och jag kommer ihåg många av de trevliga samtalen vi hade under kyrkkaffet. Inge har i många år varit aktiv i Maria Legionen, och är fortfarande medlem om än inte så aktiv.

Som djupt troende och praktiserande katolik är söndagsmässan ett måste för Inge. Bara för några år sedan när hon fortfarande bodde i centrala Växjö gick hon själv till kyrkan varje söndag. Nu är det hennes barn som trofast ser till att hon kommer till Kyrkan och hem igen. Vi är många i församlingen som beundrar Inges uppriktiga trohet till Kyrkan och högmässan. Att i hennes ålder komma till mässan varje söndag och tillika knäböja inför sakramentet det visar något om vad tro är, och betyder för henne.

På födelsedagen var det en glädje att se Inge på första bänk tillsammans med sina fyra barn. Under kyrkkaffet var det många församlingsbor som fick glädjen av att gratulera, och fira Inge både med tårta och kaffe.

Guds kärleksfulla välsignelse och frid önskas Inge och hennes barn, samt en fridfull Advent och Juletid.

Diakon Oddbjörn Andreassen

tillbaka

Födelsekyrkan i Betlehem
Födelsekyrkan i Betlehem